Održana radionica osposobljavanja građana iz područja civilne zaštite

U okviru programa „Ostanimo sigurni“ kojeg Područni ured civilne zaštite Varaždin provodi s ciljem jačanja osobne sigurnosti i podizanja svijesti građana o rizicima, u Lepoglavi je uz potporu Grada održano osposobljavanje zainteresiranih građana iz područja civilne zaštite.

 – Do sada su ovakvim predavanjima i osposobljavanjima uglavnom bile obuhvaćene žurne službe no sada smo započeli s osposobljavanjem građana. Učimo ih kako si pomoći u slučaju kada se dogodi nekakva nepogoda. Na žalost, svjedoci smo da su nepogode koje ugrožavaju građane sve češće – poručio je ovom prigodom Ivica Matošić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin.

Sudionici osposobljavanja upoznati su sa sustavom civilne zaštite, identificiranim rizicima za područje Varaždinske županije, ponašanjem građana u slučaju velike nesreće ili katastrofe te sustavom uzbunjivanja i korištenja broja za žurne pozive. Predstavnici Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave upoznali su nazočne s vrstama požara te načinima ponašanja prije, tijekom i nakon požara dok je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec predstavilo svoj rad, ulogu i zadaće u sustavu zaštite i sigurnosti građana.

– Gotovo svake se godine na području Grada Lepoglave dogodi neka nepogoda. Naše su snage za žurne intervencije u vrijeme tih nepogoda uspješno odradile sve zadatke potvrdivši svoju obučenost, opremljenost i spremnost za djelovanje u kriznim situacijama. Ujedno, u tim se izvanrednim situacijama pokazalo da sustav zaštite na području grada Lepoglave djeluje. No, uvijek ima mjesta za učenje i napredak što omogućavaju ovakva osposobljavanja. – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.