Održano predavanje o profesoru Marijanu Zuberu

Među Lepoglavčane koji su svojim radom zadužili širu zajednicu i dali nemjerljiv doprinos njenom razvoju spada profesor Marijan Zuber – glazbeni pedagog, zborovođa i dugogodišnji ravnatelj varaždinske glazbene škole.

Povodom 110. obljetnice njegova rođenja i 15. godišnjice smrti, u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi održano je predavanje na kojem je o njegovom životu, radu i djelu govorila muzikologinja Marijana Pintar.

U uvodnom dijelu predavanja okupljenima se u čitaonici gradske knjižnice u Lepoglavi obratio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić istaknuvši da profesor Zuber spada među one znamenite Lepoglavčane koji su, počevši od pavlina, obilježili ne samo lepoglavsku povijest te čija je ostavština značajna ne samo na lokalnoj već i svjetskoj razini.

Marijan Zuber rođen je u Lepoglavi 5. rujna 1913. godine gdje je u krugu obitelji započeo svoje neformalno glazbeno obrazovanje. Iako je diplomirao pedagogiju, psihologiju i filozofiju, njegov je život obilježila glazba. Prisjećajući se razgovora vođenih s  profesorom Zuberom, u Varaždinu gdje je živio, muzikologinja Mirjana Pintar približila je okupljenima njegovu veličinu i rad zahvaljujući kojem su brojne generacije učenika glazbene škole u Varaždinu, kojima je utkao ljubav prema glazbi, stasale u vrsne glazbenike. Tijekom predavanja okupljeni su imali prigode doznati brojne crtice iz Zuberova života – od toga kako je prijateljevao i radio s brojnim vrhunskim glazbenicima i glazbenim pedagozima među kojima su bili Lovro plemeniti Matačić i Ladislav Šaban, također rođeni Lepoglavčan, pa do toga kako je s dječjim zborom ostvario brojne uspjehe ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji već i van njenih granica omogućivši tako mladima boravak u brojnim svjetskim destinacijama. Upravo zbog toga je uvijek govorio, istaknula je Pintar, da glazba ne poznaje granice.

Tijekom predavanja koje je organizirala Gradska knjižnica Ivana Belostenca Lepoglava, a kojem su nazočili i članovi Zuberove obitelji te njegovi bivši učenici koji su za svog profesora imali samo riječi hvale, nastupio je zbor Kapela Paulina Warasdin pod ravnanjem dirigenta Zdenka Kušćera.