Otkrivena spomen-ploča profesoru Marijanu Zuberu

Povodom 110. godišnjice rođenja profesor Marijana Zubera u rodnoj mu je Lepoglavi otkrivena spomen-ploča. Marijan Zuber bio je dugogodišnji ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, čuveni dirigent njezina Dječjeg zbora i jedan od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri, navodi se na spomen-ploči koju su na njegovoj rodnoj kući  postavili Grad Lepoglava, obitelj Zuber i Udruga Kapela Paulina Warasdin.

Spomen-ploču na prigodnoj su svečanosti, održanoj u nedjelju, 10. prosinca, otkrili gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i kćer profesora Zubera, Renata Vitković.

– Lepoglava je ponosna na doprinos koji je kroz povijest davala razvoju kulture. Činili su to pavlini, čipkarice, koje su Lepoglavu stavile na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, te znameniti Lepoglavčani među kojima je profesor Marijan Zuber. Ova spomen-ploča bit će spomen na čovjeka koji je svojim djelovanjem snažno pridonio razvoju kulture ne samo na ovim prostorima već i šire – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Otkrivanje ploče popraćeno je nastupom Mješovitog pjevačkog zbora Kapela Paulina Warasdin čiji je dirigent, Zdenko Košćak istaknuo kakao je riječ o prekrasnom činu čuvanja spomena na profesora Zubera, ali i činu povezivanja Lepoglave i Varaždina.

– Zahvalni smo Gradu Lepoglavi što je prepoznao djelo našeg oca koji je živio za kulturu i obožavao svoju Lepoglavu – poručila je kćerka profesora Zubera, Renata Vitković.

Nakon otkrivanja spomen-ploče, u lepoglavskoj župnoj crkvi održan je koncert zbora i orkestra Kapela Paulina Warasdin uz koje su nastupili solisti Vesna Kušćer Čisar, Anna Hasse i Višeslav Jaklin. Koncertom je ravnao dirigent Zdenko Kušćer.

Otkrivanje spomen- ploče profesor Marijanu Zuberu dio je programa obilježavanja Dana Grada Lepoglave.