Otvorena izložba lepoglavske slikarice Marijane Novak

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi 16. prosinca otvorena je izložba lepoglavske slikarice Marijane Novak. Prva je to izložba ove samouke slikarice koja se publici predstavila s 44 akrila s motivima prirode.

– Marijana stvara tek dvije godine i u tom je vremenu postigla puno. Učila je sama i kroz brojne je pokušaje došla do visoke razine izražavanja, posebno slikajući pejzaže. Iako većina slika govori o njezinoj pozitivnoj naravi, u nekoliko njezinih slika provlači se melankolija što je posljedica onog što se često događa umjetnicima, a to je da ih umjetnost ogoli – rekla je u osvrtu na izložbu Ivana Drožđek, diplomirana povjesničarka umjetnosti, kustosica Gradskog muzeja Varaždin.

Sama autorica otkrila je da su njeni slikarski počeci bili su vezani za isprobavanje različitih tehnika slikanja.

– Uz moj prvi uradak moglo bi ići upozorenje da se to ne radi u kući. Radilo se o lijevanju boja na platno i njihovo raspršivanje fenom nakon čega je tih boja bilo podu i meni. Nešto ih je ostalo i na platnu. Druga tehnika bila je crtanje lančićem. Moj je suprug ostao bez lančića, ali ja sam sliku nacrtala. Kod treće tehnike koristila sam balone. Nakon svih tih mojih „nedjela”, u ruke sam uzela kist i počela slikati. Tako su nastale moje neispričane priče koje će se, nadam se, svidjeti publici – otkrila je slikarica Marijana Novak istaknuvši da su joj najveća inspiracija i podrška kćer Tea i suprug.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, koji je, kao i direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak, pohvalio sudjelovanje autorice u provedbi turističkih projekata važnih za Grad Lepoglavu, ali i hrabrost da svoje emocije ovom izložbom podijeli s drugima.

– Svi koji poznajemo Marijanu znamo je kao osobu punu optimizma, osobu koja nije pokleknula pred brojnim izazovima. Grad Lepoglava je sretan što ima osobe poput Marijane, koje svojom kreativnošću nastavljaju bogatu kulturu koju baštinimo – poručio je gradonačelnik Škvarić otvarajući izložbu koja će se moći razgledati do 31. prosinca ove godine.

Otvorenje izložbe, koja je dio bogatog programa obilježavanja Dana Grada Lepoglave, glazbom su upotpunili učenici Osnovne glazbene škole Leona Čretni i David Brglez.