Poljoprivrednim proizvođačima iz Lepoglave turski narod donirao liniju za preradu voća i povrća

Odlična suradnja poljoprivrednih proizvođača okupljenih u Agro-turistički klaster Lepoglava i lepoglavsku zadrugu Terra Fructus s Turskom agencijom za suradnju i koordinaciju – TIKA, rezultirala je još jednom vrijednom donacijom opreme za preradu voća i povrća u sokove, džemove i marmelade. Naime, nakon prošlogodišnje donacije linije za preradu voća i povrća u sokove, vrijedne oko 40.000 eura, turski je narod putem TIKA-e donirao još jednu liniju za preradu kojom će članovi Klastera i Zadruge od sada u Lepoglavi moći proizvoditi džemove i marmelade te pakirati sokove u posebnu ambalažu.

Primopredaja ove donacije vrijedne 63.000 eura održana je tijekom svečanosti kojoj je u Lepoglavi nazočio veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj, Nj. E. g. Yavuz Selim Kiran.

– Ponosni smo što smo ovaj projekt, koji služi građanima Grada Lepoglave i regije, podigli na višu razinu. Riječ je o projektu koji je rezultat uspješne suradnje dvaju naroda. – istaknuo je turski veleposlanik. Pri tom je izrazio  zadovoljstvo što su projektom velikim dijelom obuhvaćene žene koje imaju važnu ulogu u razvoj zajednice na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ovaj bi projekt trebao biti temelj razvoja Lepoglave kao centra za preradu voća i povrća, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Grada Lepoglave, ujedno i izaslanik župana Varaždinske županije, Marijan Škvarić.

– Za realizaciju svakog projekta potrebno je imati resurse koji na području Grada Lepoglave i Varaždinske županije postoje. Zatim, potrebni su ljudi koji će te resurse iskoristiti, a to su u ovom slučaju članovi Agro-turističkog klastera Lepoglava i zadruge Terra Fructus. Na kraju, potrebno je imati partnera koji će vam, kao u ovom slučaju TIKA i Republika Turska, pomoći u realizaciji projekta – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Koordinatorica Turske agencije za suradnju i koordinaciju, Sedef Bulut istaknula je ovom prigodom da je s primopredajom nove linije za preradu voća i povrća uspješno realizirana ideja koja će donijeti promjenu na bolje za sve one koji žele raditi i proizvoditi.

– Budućnost pripada onima koji rade za ono u što vjeruju. – zaključila je Bulut koja je s predsjednicom Agro-turističkog klastera Lepoglava i upraviteljicom lepoglavske zadruge Terra Fructus, Natašom Veić otkrila prigodnu ploču podignutu u spomen na primopredaju ove vrijedne proizvodne linije za preradu voća i povrća.

Samo u protekloj godini, na postojećoj je liniji u sokove prerađeno 30.000 kilograma voća i povrća koje su na preradu dopremili proizvođači s područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

–  Ova je donacija rezultat povjerenja i međusobnog poštivanja dvaju naroda. Zahvaljujući njoj, od danas će poljoprivredni proizvođači, ne samo s lepoglavskog područja već Varaždinske i susjednih županija, imati prigodu za proširenje svoje proizvodnje i ponude – istaknula je Nataša Veić koja je turskom narodu izrazila zahvalnost na donaciji.

Turski je veleposlanik pak ovom prigodom zahvalio hrvatskom narodu, kao i Lepoglavi, na pomoći koju je pružio turskom narodu tijekom i poslije strahovitog potresa koji je ove godine pogodio Tursku.