Predstavljena publikacija “Park prirode na mjestu susreta Alpa, Dinarida i panonskog mora?”

U ispunjenoj čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi predstavljena je publikacija “Park prirode na mjestu susreta Alpa, Dinarida i panonskog mora?”. Jedinstvena je to knjiga budući da predstavlja park prirode koji još ne postoji. Doduše, ističe urednik knjige Roman Ozimec, uz to što postoji fizički okvir parka koji obuhvaća četiri planinska masiva sjeverozapadne Hrvatske – Ivanščicu, Strahinjčicu, Maceljska goru i Ravnu goru, postoji i tim ljudi koji promiču inicijativu za njegovo osnivanje te stručna podloga za takvo nešto. Nedostaje samo formalno-pravni okvir odnosno službena odluka o njegovom proglašenju. Razloge zašto takva odluka treba biti donesena otkriva upravo predstavljena knjiga o kojoj je, kao i prirodnim bogatstvima i vrijednostima koje opisuje, govorio njen urednik

Okupljene, među kojima su bili državni dužnosnici, gradonačelnici i načelnici gradova i općina, kao i voditelji ustanova i organizacija s područja Varaždinske županije, pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Imamo veliki prirodni potencijal, ali nije ga dovoljno imati već ga treba iskoristiti. Hoćemo li ga iskoristiti i ugraditi u vlastiti razvoj ovisi o nama. Potrebno je staviti “glave skupa” i raditi na tome da ga iskoristimo za dobrobit naših građana., istaknuo je gradonačelnik Škvarić, domaćin predstavljanje knjige. koja za cilj ima ukazati na vrijednosti navedenog područja i potrebu njegovog očuvanja.

– Da bi nešto mogli štiti i čuvati najprije to trebaš upoznati. Ova knjiga upoznaje nas s dobrima i vrijednostima navedenog područja i potrebom njegovog očuvanja. Krajnje je vrijeme da Ivanščicu, Strahinjčicu, Maceljska goru i Ravnu goru zaštitimo kao park prirode. Vjerujem da svi zajedno, na način da ga što izvornijeg predamo budućim generacijama, možemo napraviti iskorak u korištenju i zaštiti područja koje bi park prirode obuhvaćao ., poručio je župan Stričak.

Uz postojećih 12, park prirode koji bi obuhvaćao područje Ivanščice, Strahinjčice, Maceljskog gorja, Ravne gore te vodotoke čak pet rijeka: Bednje, Krapine, Lonje, Plitvice i Sutle, bio bi 13 park prirode u Hrvatskoj. Centar iz kojeg bi se njime upravljalo bio bi u Lepoglavi, smješten u budućem Posjetiteljskom centru Gaveznica.