Prigodnim programom i druženjem u Lepoglavi obilježen Dan vrtića

U Lepoglavi je u srijedu prigodnim programom i druženjem obilježen Dan vrtića. Bila je to ujedno prigoda da se, kao i svake godine, djelatnici vrtića i mlađi vrtićarci oproste od svojih najstarijih vrtićkih prijatelja i isprate ih u nastavak njihova školovanja i životnog puta.

Svečanosti je prisustvovao i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić koji se prigodnim govorom obratio roditeljima mališana, rekavši kako sve investicije u kojima Grad sudjeluje, kao što su rekonstrukcija ovog vrtića, izgradnja vrtića u Višnjici i potpora privatnom vrtiću u Žarovnici, služe upravo kako bi bile roditeljima na korist.

– Vi jako dobro znate i cijenite koliko znači da dijete, od jasličke skupine pa do one starije dobne skupine, ima mjesto u dječjem vrtiću. Ali ne bilo kakvom vrtiću, mislim da su jako važni i standardi koje smo ovdje postigli – rekao je Škvarić pa podsjetio da vrtić u Lepoglavi nudi produženi boravak, mogućnost tretmana kod logopeda, tu je medicinska sestra, a bit će osigurani i stručni suradnici, sve kako bi roditelji bili zadovoljni uslugom za njihovu djecu.

Dodao je da pritom zadovoljne moraju biti i odgojiteljice u vrtiću, pa im je Grad uskladio koeficijente i izjednačio plaće u skladu sa zakonom te one sada imaju plaće kao i nastavnici u osnovnim školama.

– Osim toga, imamo jednu od najmanjih cijena pohađanja vrtića. Smanjili smo je ove godine još pet posto, uveli smo mnoge beneficije, kao što je 50 posto jeftinija cijena vrtića za drugo dijete, dok je za djecu s jednim roditeljem i djecu s invaliditetom vrtić besplatan u našemu gradu – istaknuo je gradonačelnik pa potom naglasio da je ipak najvažnije zadovoljstvo djece.

– Stoga im u nastavku njihova životnog puta trebamo zaželjeti sreću i zdravlje, a mi im moramo biti na raspolaganju. Draga djeco, na vašem putu odrastanja nisu samo roditelji i tete, nego svi mi u našemu Gradu. A kome ćemo drugome ostaviti to sve što radimo, nego ovoj našoj vrednoti, ovom bogatstvu i našoj budućnosti, našoj djeci – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Sve prisutne pozdravila je i ravnateljica Dječjeg vrtića Lepoglava Valentina Husnjak-Ribić.

– Kao i sve u životu, vrlo brzo nam je odmakla i ostala iza nas još jedna pedagoška godina, sada već četvrta u ovom našem novom objektu. Danas tako naš centralni vrtić u Lepoglavi zajedno sa svojom podružnicom u Višnjici broji više od 200 mališana o kojima se brine više od 30 zaposlenih. No, da bismo mogli održavati takav standard te dobro i kvalitetno raditi svoj posao, potrebna nam je potpora našeg osnivača Grada Lepoglave koja nam nije izostala ni u jednom trenutku – kazala je ravnateljica.

Dodala je da je DV Lepoglava danas jedan od rijetkih vrtića koji nema listu čekanja, djeca se u vrtić upisuju tijekom cijele pedagoške godine, a svako dijete s područja grada Lepoglave uključeno je u neki od oblika predškolskog programa – minimalni program predškole, kraći program engleskog jezika, male čipkarice ili u druge programe, ovisno o interesu djece.

– Ekonomska cijena po djetetu u našem vrtiću za 2024. godinu iznosi gotovo 300 eura mjesečno, a srednja uplata roditelja koja ovisi o prihodima po članu kućanstva iznosi prosječno 55 eura mjesečno, sve ostalo izdvaja Grad Lepoglava iz svog proračuna. Plaće naših odgajatelja usklađene su s plaćama u osnovnim školama, a odgajatelji, kao i cijeli vrtićki tim trude se stručno usavršavati i pratiti najnovije metode i oblike rada s djecom predškolske dobi – istaknula je ravnateljica Husnjak-Ribić te dom prilikom zahvalila lepoglavskom gradonačelniku Marijanu Škvariću koji, kako kaže, uvijek osluškuje potrebe djece, roditelja ili djelatnika vrtića.

Zahvalila je ujedno i svim članovima Gradskog vijeća i Upravnog vijeća vrtića te drugim ustanovama i pojedincima na podršci, kao i roditeljima na suradnji, uključenosti i povjerenju. Zahvalu je uputila i djelatnicima koji se trude da svojim radom i zalaganjem doprinose kvaliteti rada vrtića.

– Želim nam svima skupa da zajedno dočekamo i obilježimo još mnogo Dana vrtića i ispratimo još puno djece u nastavak njihovog školovanja i života – zaključila je ravnateljica.