Prije 28 godina poginuo je narednik Stjepan Križanec

Na 28. godišnjicu pogibije hrvatskog branitelja Stjepana Križanca, počast su mu, kod posljednjeg počivališta na groblju u Višnjici, odali članovi obitelji, suborci te predstavnici braniteljskih udruga.

Pogibije i žrtve narednika Stjepana Križanca ovom su se prigodom prisjetili predsjednik Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava Tomo Jakop i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Podsjetili su da se u vremenu dok se nakon uspješno provedene operacije Oluja slavilo oslobađanje velikog dijela okupiranog teritorija Hrvatske, vodila jedna od najznačajnijih i najžešćih bitaka Domovinskog rata.

Srpske snage su na teritoriju Bosne i Hercegovine okupile svoje elitne i velike snage za provedbu operacije Vaganja koja je trebala započeti 5. kolovoza. Te snage su u noći s 12. na 13. kolovoza 1995. krenule u snažan protuudar želeći zauzeti strateški važan prijevoj Derale između Strmice i Grahova te tako presjeći komunikaciju Grahovo-Knin što bi im otvorilo put prema Livnu i Kninu te u konačnici dovelo u pitanje uspjeh Oluje. Otpor je srpskim snagama u početku pružila 141. brigada pretrpjevši pri tom velike gubitke. Navečer 13. kolovoza u pomoć joj stiže 3. pješačka bojna 7. gardijske brigade čiji je pripadnik bio i narednik Stjepan Križanec. Dan kasnije, 14. kolovoza, Stjepan je poginuo nakon što je pomogao ranjenom suborcu u akciji hrvatskih snaga koja je završila porazom srpskog agresora.