Traje sanacija klizišta u Kameničkom Podgorju

Na području Kameničkog Podgorja, na županijskoj cesti koja prolazi ovim brdsko-planinskim područjem Grada Lepoglave, traju intenzivni radovi sanacije klizišta nastalih zbog potresa. Radove na sanaciji klizišta u Kameničkom Podgorju obišli su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik Općine Bednja Damir Poljak te ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački sa suradnicima.

– Kad govorimo o Gradu Lepoglavi problematika klizišta je uvijek aktualna budući da se radi o ruralnom brdsko-planinskom području. Ulažemo velike iznose i napore u sanaciju klizišta. Činimo to kako bismo zaštitili imovinu, prvenstveno kuće, građana te kako bismo osposobili ceste za normalan promet. Što se tiče županijske ceste u Kameničkom Podgorju, hvala svima što je pronađeno rješenje za njenu sanaciju na cijeloj dužini od 3.5 kilometara što će omogućiti da se njome opet normalno prometuje. To će stvoriti uvjete za otvaranje ovog prekrasnog kraja uz obronke Ravne gore i njegovih prostora za razvoj turizma i poljoprivrede. Ono što je najbitnije, omogućit će da vrijedni ljudi ovog kraja ostanu živjeti na ovom prostoru. Hvala županu i ŽUC-u na realizaciji ovog velikog komunalnog zahvata na području Kameničkog Podgorja i Grada Lepoglave, rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić prilikom obilaska radova.

– 12 jedinica lokalne samouprave, četiri grada, osam općina, 28 klizišta, vrijednost investicije 4.7 milijuna eura. Same te brojke dovoljno govore o problematici klizišta. Županijska uprava za ceste Varaždinske županije vodi brigu o 950 kilometara županijskih cesta. Na njima je preko 40 klizišta čija je sanacija, do sada, išla prilično sporo jer skromnim sredstvima, kojima ŽUC raspolaže, nije bilo moguće sve ih sanirati pa su u pomoć priskakale Hrvatske vode. Uglavnom, godišnje se saniralo nekih sedam do osam klizišta. Sada, zahvaljujući sredstvima Europske unije, odnosno Fondu solidarnosti, mi ćemo sanirati preko pola tih klizišta. Tu ne stajemo. U pripremi je i presvlačenje asfaltom odnosno modernizacija tih istih cesta. Samo u ovoj godini planiramo modernizirati preko 60 kilometara tih cesta. Pripremamo i novi program za iduću godinu. Riječ je o programu modernizacije i asfaltiranju spojnih cesta između hrvatskih i slovenskih mjesta što do sada nije bilo moguće napraviti., poručio je župan Anđelko Stričak.