Turistička zajednica grada Lepoglave dobila vrijednu donaciju umjetnice Dijane Nazor Čorda

Hommage Lepoglavi – autentični svjedok vremena

Likovna umjetnica dr. art. Dijana Nazor Čorda donirala je Turističkoj zajednici grada Lepoglave umjetnički rad – Hommage Lepoglavi

-Rad je poseban jer je njegov dio originalni prozor iz samice koji sam pronašla u nekadašnjem pavlinskom samostanu u Lepoglavi. Radeći za Hrvatski restauratorski zavod naišla sam na taj istrgnuti prozor u jednoj ćeliji 2004. godine.  Na prozoru je bilo pravo ptičje gnijezdo koje me jedino asociralo na nešto lijepo – slobodu i nadu. U susjednoj ćeliji, koja je bila u raspadajućem stanju, na išaranim zidovima pronašla sam natpis koji mi je jako privukao pažnju jer je jedan zatvorenik napisao: Još 7.300 dana. Bilo je toliko vidljivih simbola i znakova, da sam uz dozvolu voditelja projekta akademika Vladimira Markovića uzela taj prozor i ukomponirala ga u ready-made umjetnički rad, dajući mu s diptihom, autentičnom fotografijom originalnog natpisa sa zida ćelije, dublje značenje – rekla je o ovom radu Dijana Nazor Čorda.

Rad – Hommage Lepoglavi, kojim autorica „ukazuje na podvrgavanje humanog smisla čovjeka represivnim uvjetima, te postavlja pojam dostojanstva u središte njegovog identiteta, kritički prikazavši njegov nestanak“, dobio je izvrsne kritike, a bio je izložen na nekoliko izložbi.

– U želji da se sačuva kao autentični svjedok jednog vremena, čuvala sam ga godinama i selila u četiri različita stana. Prozor, kao svjedok jednog vremena, napokon se je, nakon 19 godina, vratio tamo gdje i pripada – u Lepoglavu. Veseli me da je Turistička zajednica grada Lepoglave prihvatila donaciju jer ovaj prozor je zasigurno nijemi svjedok brojnih i raznolikih ljudskih priča i sudbina. Neki od njih su vjerojatno u tim uvjetima i dočekali željenu slobodu, a mnogi i nisu – istaknula je autorica ovoga umjetničkog djela, kojoj je na donaciji zahvalila Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave.