U Lepoglavi obilježen Dan OSRH

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske obilježen je 28. svibnja u Lepoglavi prigodnim programom kojeg je, uz potporu Grada Lepoglave, organizirala Udruga branitelji Hrvatske Lepoglava.

Nakon misnog slavlja za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja odana je počast 12-orici poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave. Uslijedio je defile centrom Lepoglave, do centralnog gradskog parka gdje je uz počasni pucanj kuburaša iz Kamenice i Višnjice službeno otvoren program obilježavanja Dana OSRH u Lepoglavi, ujedno i Dan otvorenih vrata Udruge branitelja Hrvatske.

– Ponosimo se što već po deveti put u Lepoglavi organiziramo obilježavanje Dana OSRH čiji su temelj upravo hrvatski branitelji među kojima i branitelji iz našeg kraja koji su se od samih početaka Domovinskog rata uključili u obranu domovine boreći se na svim ratištima na kojima su se vodile bitke za obranu i oslobođenje Hrvatske. – istaknuo je tom prigodom predsjednik Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava Tomo Jakop pozdravivši sve nazočne među kojima su bili izaslanik ministra obrane Tihomir Marčec, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dragutin Repinc, tajnik u ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić i Snježana Hunjet iz Ministarstva hrvatskih branitelja Područnog odjela Varaždin.

– Tog 28. svibnja 1991., kada je održana prva smotra Zbora narodne garde, njeni su sudionici, položivši prisegu, otišli braniti Hrvatsku. Zahvaljujući svojoj hrabrosti, odanosti i srcima ispunjenima ljubavlju prema Hrvatskoj, hrvatski su branitelji ostvarili pobjedu zahvaljujući kojoj danas imamo slobodnu Hrvatsku – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši pri tom da se žrtva hrvatskih branitelja nikada ne smije zaboraviti. Naglasio je to i izaslanik ministra obrane Dragutin Repinc dodajući da Oružane snage Republike Hrvatske danas profesionalno, odgovorno i motivirano izvršavaju sve svoje zadaće kako bi bile jamac sigurnosti svih građana.

Program je nastavljen razgledom izložbi fotografija i vojne opreme, predstavljanjem rada braniteljskih udruga i mogućnostima školovanja te rada u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a završen druženjem sudionika uz nastup Tamburaškog sastava Biseri.