U osnovnoj školi u Lepoglavi održano županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika; Natjecatelje pozdravio gradonačelnik Škvarić i upoznao ih s bogatom kulturom i tradicijom grada

Već tradicionalno u Osnovnoj školi Ante Starčevića u Lepoglavi održano je županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika na kojem je sudjelovalo 73 učenika sedmih i osmih razreda s  područja cijele Varaždinske županije.

Sve učenike i njihove mentore prije početka samog natjecanja pozdravio je i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić upoznavši ih s bogatom kulturom i tradicijom grada.

-Došli ste u grad koji ima vrlo bogatu povijesnu kulturu i tradiciju, vezano uz dolazak Pavlina 1399. godine u naš grad i to je ono čime se posebno ponosimo. Na temelju te tradicije posebno bih istaknuo da je ovdje u Lepoglavi u domovima našeg Pavlinskog samostana napisan prvi latinsko-hrvatski rječnik – naglasio je gradonačelnik Lepoglave.

Spomenuo je i 1503. godinu kada je započela prva gimnazija u Lepoglavi koje je postalo i prvo sveučilište s pravom dodjeljivanja doktorata.

– Osim povijesti obrazovanja Lepoglava je poznata i po bogatoj povijesti kulture gdje posebno ističem lepoglavsku čipku koja je uvrštena na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne svjetske baštine – kazao je gradonačelnik zaželivši puno uspjeha u natjecanju za koje je siguran da će im pomoći na njihovom putu u obrazovanju.

Zadovoljan brojem ovogodišnjih natjecatelja bio je i ravnatelj lepoglavske osnovne škole Ratko Tomić koji je istaknuo kako se na natjecanje iz godine u godinu prijavljuje sve više učenika.