Uvodna konferencija projekta “Utjecaj klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske“; Gradonačelnik Škvarić: Edukativnim i stručnim pristupom želimo dati rješenje kako se prilagoditi

 U Lepoglavi je u srijedu, 08. svibnja, održana uvodna konferencija projekta suradnje “Utjecaj klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske“ u kojemu su partneri LAG Sjeverozapad, LAG Izvor i LAG Prizag.

Predsjednik LAG-a Sjeverozapad i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić istaknuo je kako je LAG Sjeverozapad  u razdoblju od 2014. do 2021. raspisao nekoliko mjera za koje je utrošeno preko 2 milijuna eura, a posebno je izdvojio mjeru 6.3 za male poljoprivredne proizvođače gdje je raspisano čak tri natječaja i dodijelili više od 50-ak potpora u iznosu od 15 tisuća eura po proizvođaču.

Također, preko natječaja su podijelili sredstva i velikim gospodarstvima, te poljoprivrednicima, a raspisali su i dva natječaja za gradove i općine gdje se razvijala lokalna infrastruktura.

-Za iduće razdoblje od 2021. do 2027. dobili smo 2 milijuna eura gdje ćemo raspisati pet mjera, a još ove godine ćemo raspisati prvu mjeru – kazao je predsjednik LAG-a Sjeverozapad Marijan Škvarić

Osvrnuo se na to kako je utjecaj klimatskih promjena na poljoprivrednu, ali i općenito život u tom dijelu, itekako vidljiv, stoga su edukativnim i stručnim pristupom željeli dati rješenje kako se tome u budućnosti prilagoditi.

Na području grada Lepoglave početkom ovog tjedna proglašena je prirodna nepogoda koja je nastala od mraza i mnoge poljoprivredne kulture, prije svega rane sorte poput oraha, marelica, trešanja i vinograda, nastradale su u velikoj mjeri.

Kako to riješiti, na koji način se tome prilagoditi? Vjerujem da će ovo predavanje, odnosno projekt koji je LAG sa svojim partnerima pokrenuo pomoći da se tome prilagodimo i da imamo što veću dobrobit i korist za sve nas – zaključio je Škvarić.

Voditelj projekta Emil Tkalec kazao je kako je projekt u početnoj fazi, a vrijednost je oko 170 tisuća eura, od kojih LAG-ovi financiraju svaki svoj dio.

Dodao je kako je važnost ovog projekta ta da se u zadnjih 40 godina klima  promijenila, a agrotehničke mjere u poljoprivredi su ostale iste kao i prije 40 godina.

– Državni hidrometeorološki zavod napravio je studiju o tome kako se klima promijenila i izdao je prije dvije godine. Pokazala je da je došlo do značajnih klimatskih promjena i da treba nešto napraviti u poljoprivrednom sektoru da bi se poljoprivrednici pripremili na klimatske promjene koje su se dogodile, ali i one koje će se tek dogoditi. Upravo stoga, naša su tri LAG-a ušla u realizaciju tog projekta kroz koji će se analizirati promjena klime cijele sjeverozapadne Hrvatske – naglasio je Tkalec.

Uz to je kazao kako će se poljoprivrednicima predložiti koje nove agrotehnološke mjere koristiti, koje nove sorte saditi, da bi što više ublažili klimatske promjene, a njihov urod bio što bolji.

Na uvodnoj konferenciji bio je i predsjednik LAG-a Izvor i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić.