Uz izložbu čipke i fotografija otvoren novouređen galerijski prostor u Lepoglavi

Lepoglava je dobila novouređen galerijski prostor. Nekad skladišni prostor ispod ulaza u Dom kulture preuređen je u galeriju koja će biti jedna od središnjih točaka kulturnih i društvenih zbivanja u Lepoglavi. U njezino je uređenje uloženo 92.000 eura. Većinu sredstava osigurao je Grad Lepoglava, no vrijednost projekta prepoznalo je i Ministarstvo kulture koje ga je financiralo s nešto više od  26.000 eura.

– Galerija će biti središnje mjesto za kulturnu interakciju naše zajednice. Omogućit će nam predstavljanje ljepote lepoglavske čipke, a služit će i kao prostor za druge umjetnosti koje obogaćuju našu kulturu – poručio je Kristijan Bizek, direktor Turističko kulturno informativnog centra koji upravlja Domom kulture u čijem se sklopu nalazi novouređena galerija.

Otvaranje novouređenog galerijskog prostora popraćeno je otvaranjem i prvih dviju izložbi – izložbe „Profinjenosti niti” te izložbe fotografija „Xiaomi 13T serije i lepoglavske čipke”.

– Izložba „Profinjenosti niti” pruža prigodu za upoznavanje s detaljima lepoglavske čipke budući da prikazuje tanku finu nit iz koje je lepoglavska čipka napravljena kao i finu strukturu i preciznost njene izrade – pojasnila je direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak. Dodala je da je upravo na dan otvaranja galerije, 1. prosinca, prije 150 godina, rođena Zlata Šufflay, promicateljica lepoglavskog čipkarstva, u čiji je spomen izdana prigodna dopisnica i žig koji je otisnut na sve pošiljke koje su na ovaj dan odaslane iz poštanskog ureda u Lepoglavi.

Izložba  „Xiaomi 13T serije i lepoglavske čipke” rezultat je želje za povezivanjem tradicije i moderne tehnologije, istaknula je Mirela Polić, marketing menadžerica tvrtke Xiaomi za Hrvatsku i Sloveniju. Istaknula je i važnu ulogu fotografa Ante Magzana koji je pak istaknuo odličnu suradnju s lepoglavskim čipkaricama tijekom stvaranja fotografija.

Novouređenu galeriju i izložbe otvorio je gradonačelnik Garda Lepoglave Marijan Škvarić.

– Ovim smo izložbama spojili našu bogatu tradiciju i modernu tehnologiju, našu prošlost i budućnost koju ćemo s drugima podijeliti zahvaljujući ovom prostoru koji će, iako je relativno malen, imati veliki značaj, biti centar brojnih kulturnih događanja. Upravo to smo i željeli. Da Dom kulture bude centar kulturnih i društvenih zbivanja u Lepoglavi – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Otvaranje galerije i izložbi glazbeno je, svirajući gitaru, uljepšala Leona Čretni, učenica 5. razreda osnovne glazbene škole.